Petkovi večeri na Visokem

Petkovi večeri na Dvorcu Visoko bodo prinesli mnogo zanimivega dogajanja. Prihajajoči petek bodo z nami člani TD Žirovski Vrh, ki nam bodo predstavili igrane odlomke Cvetja v jeseni, V Zali in delčka Visoške kronike. Dogajanje med odlomki bodo s pesmijo in besedo povezali člani društvenega podmladka. Zadonela bo ljudska pesem in obudili se bodo spomini na našega velikega pisatelja dr. Ivana Tavčarja. Za piko na i pa bosta poskrbela Olga in Janez Šubic, ki nam bosta pokazala izdelavo lesenega žlebu. Vabljeni, da se nam pridružite.

Vabita vas Zavod Poljanska dolina in TD Žirovski Vrh.

petkovi.jpg

Preberi več

Butare na cvetno nedeljo

Butare na cvetno nedeljo

Ni ga slovenskega kraja, kjer na cvetno nedeljo ne bi nesli k blagoslovu šopov pomladanskega zelenja v spomin na palmove veje, ki so jih v Jeruzalemu lomili in mahali pred prihajajočim Kristusom na oslu. Temu v šop zvezanemu zelenju pri nas pravimo butara. Da bi se znanje o izdelavi butare ohranilo smo se odločili, da pripravimo kratek dokumentarni video. Oglejte si ga na povezavi.

V soboto se je nabralo zelenje za butaro. Butaro je delal oče. Otroci so želeli, da bi naredil čim več venčkov, kajti za en venček so dobili enega kovača. Venčki so bili iz vrbe pledeni obročki, ki so bili oviti okrog držala iz vrbovih šib. V primeru, da pri kaki hiši ni bilo otrok, je njihovo butaro zanje nesel sosedov otrok in zato prejel plačilo, vezano na število venčkov. V butare so vpletali pušpan, brinje, bršljan, mačice in raznobarvne papirnate trakove. Brinje je nujno moralo biti v butari, saj se drugače žegen ne bi prijel. Na vrh so navezali jabolko, sedaj se naveže tudi kako pomarančno. 

Na cvetno nedeljo je eden izmed otrok nesel butaro k žegnu. Fantje so hoteli nositi čim večjo butaro, saj je bil to zanje velik ponos. Ko so se otroci vračali od nedeljske maše, so se predvsem fantje, z butarami tepli in pometali cesto. Na tak način so se med potjo domov zabavali. A ko so domov prinesli okleščeno butaro, starši tega niso bili kaj preveč veseli. Butara je bila največkrat dolga od metra pa tja do dveh metrov, tako, da je moral biti otrok že kar močan, da jo je lahko nesel k blagoslovu. Ko se vrne domov, še steče okrog hiše, da je bila hiša nato za celo leto obvarovana nesreče. Za svoje prizadevanje je otrok dobil prej omenjen  lon. Teden pred cvetno nedeljo, do četrtka, je imenovan cvetni teden. Ta je najbolj poznan po tem, da naj bi bil najprimernejši za sejanje, sajenje, presajanje rož, takrat se seje oves.

Lucija Kavčič

Preberi več

Miklavževanje 2020

Po naših domovih je zadišalo, tako kot se za praznični čas spodobi. Kljub vsem letošnjim omejitvam je tudi letos Sv. Miklavž obiskal vaše domove in nagradil najmlajše. Vse skupaj je potekalo precej drugače, kot ponavadi, a je bila Miklavževa ekipa, kljub vsemu zelo zadovoljna z izpeljavo. Obdarovanje je potekalo v skladno z ukrepi NIJZ in cilj je bil dosežen. Mnogo veselih, radostnih obrazkov, ki so se razveselili dobrega moža. Nekateri obrazi so bili tudi prestrašeni zaradi parkeljnov, ki so razsajali naokrog, a so otroci kmalu ugotovili, da parkeljni le niso tako hudobni. Miklavž je obiskal  in obdaroval prav vse najmlajše in še koga za povrhu! Razdelil je tudi nekaj palic, ampak ne otrokom. 
Vsem družinam se prav lepo zahvaljujemo za sprejem na dvoriščih! Posebna zahvala gre tudi ekipi, ki je pripravila vse potrebno, da je obdarovanje uspelo!
 
2020 12 07

Preberi več

Prostovoljske ure članov društev

Vsako leto 5. decembra obeležujemo mednarodni dan prostovoljstva, praznik vseh prostovoljcev in prostovoljk, ki opozarja, koliko slednji prispevajo k družbeni blaginji. Z razglasitvijo dneva prostovoljstva leta 1985 so Združeni narodi želeli poudariti pomen solidarnosti za preživetje in socialni napredek naše družbe. V zadnjih mesecih, ko je COVID-19 divjal po vsem svetu, so bili milijoni prostovoljcev po svetu v ospredju odzivov na potrebe zdravstva, skupnosti in družbe.

Prostovoljstvo ima tudi v Sloveniji dolgo tradicijo, je pomemben socialni korektiv družbe, prispeva k povezovanju organizacij in ljudi v lokalnih skupnostih. Med prostovoljske organizacije sodi tudi Turistična zveza Slovenije, ki združuje kar 380 turističnih društev in zvez iz vse Slovenije. V društva ste vključeni prostovoljci, ki v marsikaterem slovenskem kraju skrbite za turistične znamenitosti, čisto in lepo urejeno okolico, tematske poti in organizirate prireditve. Tekom leta ste opravili kar 122.358 prostovoljskih ur, ki so po Zakonu o prostovoljstvu ovrednotene na 1.199.140 eur. 

Naše Turistično društvo Žirovski Vrh je prispevalo 1700 prostovoljskih ur.

Iskrene čestitke!

IMG 20200726 093257 200731013738

Preberi več

Video o Medvedkovi poti

V jesenskem času je gozd najlepši. Zato smo se odločili, da v objektiv ujamemo nekaj radoživih in sproščenih utrinkov, ki zelo zgovorno pripovedujejo zgodbo o Medvedkovi poti.

medvedkova

Klikni povezavo.

Preberi več

Poiščite nas na socialnem omrežju