Folklorna skupina

Folklorna skupina znotraj TD Žirovski Vrh je pričela z delovanjem v letu 2009, ko je nekaj članov dobilo idejo, da se dejavnost društva razširi še v to smer. S folklorno dejavnostjo bi tako popestrili marsikateri naš dogodek. Pričeli smo z vajami in po nekaj mesecih vaje že izvedli prve nastope.

Trenutno v folklorni skupini Zala pleše 9 parov. Na svojih nastopih nosimo kostume, ki datirajo v sredino 19. stol. in je vsak od njih po svoje unikaten. Izdelali smo jih v projektu Bogastvo babičine skrinje, kjer so se predvsem plesalke naučile mnogo ročnih spretnosti in jih skrbno vpletle v naše kostume. Pri izdelavi kostumov smo namreč pomagali naši mojstrici in avtorici kostumov Andreji Stržinar, da jih je lahko hitreje sešila. Do končne podobe smo prišli še z nesebično pomočjo številnih strokovnjakov, ki so nam pomagali s svojim znanjem in svetovali kako se čim bolj približati ohranjenim originalom in utripu takratnega časa. Nastali so prepričljivi kostumi, ki jemljejo dih in vzbujajo zanimanje o tem koliko znanja in ur je bilo potrebnih za njihovo, pretežno ročno izdelavo.

Priročnik o projektu Bogastvo babičine skrinje, kjer je znanje zabeleženo je na voljo v knjižni in elektronski obliki http://issuu.com/rokodelskicenter-skofjaloka/docs/bogastvo-babicine-skrinje-web-sprea
Folklorna skupina z veseljem pride tudi v vaš kraj in vam popestri kak kulturni dogodek ali pa za vas pripravi celoten folklorni večer. Druženje z nami je zagotovo nepozabno in nekaj posebnega.
Veseli pa smo, da imamo podmladek - otroško folklorno skupino Zala, ki jo že od leta 2003 poučuje Lucija Kavčič. Upravičeno tako lahko rečemo, da so v našem društvu otroci navdušili odrasle za ples.