Medvedkova pot

Informacije: Lucija Kavčič 031 693 731

 

Pot je krožna, dolžine 3,5 km in označena z medvedjimi tačkami. Možni izhodišči sta dve in sta podrobneje opisani v nadaljevanju.

Glavna vsebina poti je spoznavanje gozda in njenih prebivalcev v kombinaciji s čutnim zaznavanjem. Glavna junakinja poti je zagotovo 3.5 m visoka mahovita medvedka Štefka. Ob njej se ustavite in se z njo fotografirajte, tega bo še posebej vesela.  Vpisna knjiga pa vabi, da vanjo zabeležite vaš obisk. Zraven imate možnost darovati prostovolen prispevek namenjen stalni nadgradnji didaktičnih pripomočkov na tej poti. Saj veste igra v naravi je poceni, ni pa zastonj.
Blizu medvedke se sprehodite čez ličen lesen mostiček, kjer iz potočka curlja pitna voda. Poskusite jo kako je mrzla, se z njo osvežite ali pa jo nalijete v vašo steklenico.
Krožna pot ne pelje mimo čudovite gozdne jase, vendar se le odpravite tja, saj je le malo oddaljena. Od medvedke krenite po strmi poti navzgor.
 

Zanimivosti na jasi:

- Velikansko gnezdo spleteno iz srobota, ki vam nudi prostor za branje knjig pisatelja I.Tavčarja. Te najdete v koči, kjer so vam na voljo odeje in blazine, da bo gnezdece bolj udobno. Bodite pozorni na različna polnila blazin, ki vam bodo oddajala različne vonje. Po uporabi vse vrnite nazaj na svoje mesto.
- Lesena luža namenjena počitku ali malici. Bodite pozorni in opazujte kako bodo drobtinice, ki vam bodo padle na tla, skrbno pobrale mravlje.
- Na jasi so možne številne aktivnosti. Bodisi za igre z žogo, badminton, plezanje po drevesih, guganje, skrivanje, otroški zip-line… Igrala na jasi so zasebna last, tako jih uporabljate na lastno odgovornost.
- V svoje zavetje vas vabi gozdna koča, ki je odprta in v njej lahko pojeste malico iz nahrbtnika ali se spočijete.  V njej najdete tudi različne pripomočke za igro, ki jih po uporabi vrnite nazaj na svoje mesto.
- Številne klopice kar vabijo k posedanju in poslušanju ptičjega petja.
 
Če se iz jase povzpnete še nekoliko više, vas bo na nadmorski višini 899m navdušila arhitektura gozdnih mravelj, ki domujejo v številnih velikanskih mravljiščih. Po ogledu se vrnete nazaj na jaso. Ob poti pa bomo na več mestih, postavili table z vsebino, ki bo razveseljevala in razgibala tako male nadobudneže, kot njihove starše, dedke, babice in druge pohodnike.
Predstavitveni filmček o nastanku medvedke Štefke si lahko ogledate tukaj.
 
Po želji vam odigramo lepo odtroško predstavo o Medvedku- BU-ju in čebelici Luci.