Pot skozi Zalo

Letošnje leto vas na pohod vabimo na praznični 1. maj.

POT SKOZI ZALO VABILO.png

Zemljevid dostopa iz Gorenje vasi do zbirne točke DOM NAD ZALO (klikni), ki se nahaja dober kilometer naprej od Kmetije pr' Bukovc, proti Golemu Vrhu.

 Opozorilo: Zjutraj pridite na prizorišče nekoliko prej, da v miru poravnate štartnino ter prejmete bone za pogostitve na poti. 

 

Splošno o poti

Pot vas popelje v zgodbo, katero je zapisal, pisatelj Ivan Tavčar. Po branju vseh štirih pripovedi se zazdi, da je ljubezen vsem v pogubo, tako ljudem, kot živalim. A ni vedno tako. Lepota gozdov in prostranost razgledov vas prepričata, da se na Žirovski Vrh še vrnete in se tam morda tudi zaljubite. Če ne v osebo, pa zagotovo v lepo, neokrnjeno naravo. V vseh letnih časih je hoja po Žirovskem Vrhu navdušujoča in barvita. VIDEO

Pot je označena z rumeno belimi markacijami in vas krožno popelje na nadmorski višini med 900 in 630 m. Na poti s pomočjo animacijskih tabel spoznate zgodbo o nesrečni ljubezni Mrakove Katarine in duhovnika Amandusa. Dolžina poti je  skoraj 13 km, trajanje hoje: med 3 in 4 ure. Vaša pohodna dogodivščina se začne pri Domu nad Zalo oz. pod domačijo pri Bukovcu, kjer lahko pustite svoj avtomobil in se odpravite po Žirovskem Vrhu. Na voljo vam je tudi GPS posnetek poti, ki vas popelje tudi po delčku poti, ki sicer še ni označen, se pa s tem izognete asfaltirani cesti.

Natančnejši potek poti je razviden iz zemljevidov na povezavi: Zemljevid KRAJŠA tematska pot (možna so manjša odstopanja glede na markirano pot) ali zemljevid DALJŠA tematska pot (možna so manjša odstopanja glede na markirano pot, zato sledite markacijam na poti)

 Za prenos vam je na voljo GPS sled daljše poti. Klikni za prenos.

Opis poteka poti

strava3262620011718696429

OPIS POTI, KO SE PO NJEJ ODPRAVITE SAMI...

Pod domačijo pr' Bukovc so na voljo parkirna mesta, ob njih pa je že prva animacijska tabla, ki vam kratko razloži vsebino poti. Naprej se odpravite v smeri Golega Vrha, kjer najprej lahko obiščete Dom nad Zalo, kjer ima društvo svoje nove prostore. Čez 1.5 km krenete levo v gozd  in se odpravite v osrčje Zale. Če ne bi krenili iz poti v gozd, bi po nekaj 100 m prišli do utrdbe Rupnikove linije na Golem Vrhu.

Ob vstopu na lepo gozdno pot, boste začutili mir in tišino in če boste imeli veliko srečo, slišite peti divjega petelina. Postanek ob številnih velikanskih mravljiščih vam zagotovo da mnogo pozitivne energije. Opazujte kako med gostimi jelkami sončni žarki sramežljivo prodirajo na zeleno podrast na vrhu Zale (899 m). Stezica nato pelje rahlo navzdol, do čudovite gozdne jase, kjer si le privoščite počitek. Vabi vas gozdna koča ter številni didaktični pripomočki ob uporabi katerih pozabite na čas. Ko se vendarle odločite stopiti naprej, se spustite po klancu navzdol in pred vami se pojavi mahovita medvedka Štefka. Vesela bo, če se boste z njo fotografirali. Desno od nje pa teče potoček, kjer si natočite sveže pitne vode in se osvežite. Prečkate mostiček in nadaljujete pot po stezici, ki vas kmalu pripelje do travnate jase. Nad njo je postavljeno izrezljano Marijino znamenje, v spomin na umrlega kanonika Amandusa, katerega je napadel medved.

Rahlo se spuščate in spotoma srečujete animacijske table Medvedkove poti, ki poteka znotraj poti skozi Zalo. Ko se zopet odpre razgled, lahko na desni strani opazite gozdno cesto po kateri je med obema vojnama potekala ozkotirna železnica za namene gradnje Rupnikove linije. Ob lepem vremenu lahko tu občudujete prelep razgled na okoliško Škofjeloško hribovje, z najvišjim Blegošem.

srce

Pod vami pa se že kažejo strehe domačije pri Mraku, kjer si je Amandus celil rane, ko ga je v Zali napadel medved. Na tej kmetiji je moč videti tudi čudovita rezbarska dela mojstra Cirila Kavčiča. Pot vas bo nato vodila še mimo domačije pr' Šimc, Grobež, Omejčk, kjer sta sedež društva in info točka. Sledi še lahkotna pot skozi gozdiček Pihovc, mimo slikovite struge potoka Zale. Po rahlem vzponu ste v Mlinu, kjer vas prijazno sprejmeta domačina in vam rada povesta pripoved ali pokažeta kako staro opravilo. Pot se nato povzpne do Sivca in do domačije Selak. Lovska koča ostane nekoliko bolj desno, nad domačijo, ki jo vidite desno, čisto na vrhu grebena. Zadnja animacijska tabla pa se nahaja tik nad domačijo Selak – če v razcepu zavijete desno.  Tam je postavljen razgledni krog, ki vam pogled usmeri po bližnjih in daljnih vrhovih.

panorama

Če se tam ne ustavite, se držite leve od koder vas čaka le še ravninska steza skozi gozdičke in travnike, tik nad Gorenjsko turistično panoramsko cesto. Kot bi mignil boste pot zaokrožili pri Bukovcu in si tam privoščili kak prigrizek ali šilce domačega.

Za tiste, ki bi želeli prehoditi krajšo pot, primerno predvsem za otroke, pa sledite rumenim medvedovim šapam. Popeljejo vas na 3.5 km dolgo tematsko pot.  Na poti je 7 tematskih iger povezanih z gozdno pedagogiko in čutnim zaznavanjem. Pot je primerna za družine ter različne otroške skupine. Najbolj atraktivna na poti pa je zagotovo 3.5 m visoka, mahovita medvedka Štefka. Ob njej je vpisna knjiga, kjer bomo veseli vašega vpisa, mnenja, pohvale. Več...

Ob predhodno dogovorjenem terminu za vas pripravimo igrane animacije, igre, športni dan, kulturni dan in še mnogo drugega. Po želji poskrbimo za prigrizke na poti ali drugo gostinsko ponudbo.

Upamo, da boste pohodniki ob sprehodu po tej poti začutili to prijetno čarobnost in lepoto gozdov, ki jih je opisoval že naš pisatelj Ivan Tavčar in se na pot po Žirovskem Vrhu še radi vračali.

Zanimivosti na poti

Ob kliku na znamenitost se vam odpre njena točna lokacija na zemljevidu.

Kmetija pr' Bukovc – sušenje sadja, domače mleko in žganje, peka kruha in peciva,možnost prigrizkov in pogostitev v večnamenskem prostoru
Dom nad Zalo - večnamenski prostor TD Žirovski Vrh
Utrdba Rupnikove linije na Golem vrhu – ogledi vsako 1. soboto v mesecu ali po dogovoru
Velikanska mravljišča na vrhu Zale - domovanje gozdnih mravelj 
Medvedka Štefka - pri vpisni knjigi najdete prospekte o poti
Razgledna točka – Mrakov grič
Kmetija pr' Mrak – razstava rezbarij, čebelarstvo, ohranjanje dediščine podeželja
Kmetija pr' Šimc – tipična arhitektura kmečke hiše iz konca 19.stoletja
Kmetija pr' Omejčk – sedež TD Žirovski Vrh in info točka s prospekti
Kmetija v Maln – star mlin, možnost ogleda igranih prizorov ali prikazov del
Potok Zala - slikovita struga potoka z izvirom v gozdu Zala po katerem nosi ime
Lovska koča na Javorču – odprta ob vikendih
Razgledna točka – Selakov grič
Bunkerji Rupnikove linije - posejani po hrbtu Žirovskega Vrha, največji se nahaja na Golem Vrhu. Ob predhodni rezervaciji si ga je možno v spremstvu vodnika tudi ogledati.

Namigi

  • Posebna značilnost Zale je precejšnja vodnatost, zato priporočamo udobno pohodniško obutev in obleko ter kakšno dodatno oblačilo, saj je v mogočnih gozdovih še poleti prijetno hladno.
  • Pot težavnostno ni zahtevna in je primerna tudi za družine s šolskimi otroci.
  • Z manjšimi otroki priporočamo sprehod po krajši, Medvedkovi poti 

ZGODBA POMLADNEGA POHODA...

Popeljali vas bomo v zgodbo, katero je zapisal znan rojak, pisatelj Ivan Tavčar. Po branju vseh štirih pripovedi se zazdi, da je ljubezen vsem v pogubo, tako ljudem, kot živalim. A, res se ljubezen mladega dekleta in duhovnika nesrečno konča tudi v igranih prizorih, ki jih igralci pripravljajo na več mestih po poti. A tako je življenje. Poleg presunljive zgodbe vas na poti pričakajo številne drobtinice iz različnih področij, ki vas bodo prepričale, da se boste v kraj še vrnili. Ko govorimo o drobtinicah mislimo poleg krasnih razgledov, naravnih znamenitosti ter čarobnosti gozda tudi na dobro  hrano, ki nam jo na poti skrbno pripravijo domače gospodinje. Naj bo spomladi ali jeseni, hoja po Žirovskem Vrhu je vedno navdušujoča in barvita.

 

Jesenski organizirani pohod je šaljivo in nagajivo obarvan. Polno smeha, dobre hrane, pečen kostanj, domač sveže stisnjen jabolčni sok in druge jesenske dobrote vas ne pustijo lačnih ne žejnih. Vzdušje, ki ga pričarajo domačini s komičnimi vložki je tako nepozabno, da vas sončni zahod, ki ga bomo skupaj pričakali pri Bukovcu, še ne bo spravil domov. Z nami boste ostali in se poveselili ob domači glasbi in zgodbah, ki vam jih radi povedo domačini.

Na ogled je predstavitveni Video o pohodni poti 

VTISI POMLADNEGA POHODA, 2. 5. 2018

Za nami je čudovit pohod skozi Zalo, ki so ga obogatili krasni pohodniki. Vzdušje je bilo čudovito, vreme pa prav tako.

Izpred domačije pr' Bukovcu je na pot krenilo preko 160 pohodnikov. Pot jih je najprej vodila na Goli Vrh, kjer jim je vodnik kratko predstavil Rupnikovo linijo in samo utrdbo. Povabil jih je tudi na popoldanski ogled utrdbe slemenske utrdbe na Golem Vrhu. Pot se je nadaljevala v osrčje gozda Zale, kjer smo najprej srečali lik Ivana Tavčarja, ki je s svojimi prijatelji čakal na divjega petelina. Simbolno smo hoteli prikazati okvirno pripoved V Zali, ki govori o tem kako je I. Tavčar s svojimi prijatelji lovil divjega petelina, ob tem pa so si pripovedovali zgodbe, katere je nato zapisal v povesti. Pohodniki so lahko videli tudi pravega - nagačenega divjega petelina. Naslednje so nas medse sprejele mravljice, ki pridno gradijo svoja mravljišča prav na vrhu Zale - 899 m nad morjem. Spust do lepe gozdne jase, opremljene s preprostimi igrali in klopicami, nas je pripeljal tudi do mahovite medvedke Štefke. Tam je sledila razlaga o sami ideji za postavitev skulpture, ter njeni izdelavi. Na naslednji gozdni jasi pa so nas že nestrpno čakali igralci osrednje zgodbe te tematske poti, ki so nam zaigrali srečanje glavnih dveh likov pripovedi, Mrakove Katarine in duhovnika Amandusa. Pot nas je nato vodila do Mrakove domačije, ki predstavlja samo srce zgodbe V Zali, danes pa so nas tam počakali čebelarji iz ČD Blegoš. Predsednik Štefan Inglič je pohodnike povabil k degustaciji medu iz Poljanske doline, Mrakova gospodinja Cirila pa nam je pripravila odlične flancate. Za piko na i je sledil še ogled rezbarskih mojstrovin ata Cirila Kavčiča, ki je njihovo hišo spremenil v pravo mojstrovino in pašo za oči. Naslednji spust nas je popeljal mimo domačije Šimc in Grobež, do Omejčka, kjer je sledila še osrednja odigrana zgodba. Obiskovalci so si, kot v teatru, ogledali prizore zgodbe o Amandusu in Katarini. Da pa je bilo vse še bolj popestreno, so igralci igrane prizore obogatili z različnimi šaljivimi opombami. Celotna zgodba je bila predstavljena na način, kot bi šlo šele za vajo, kjer pa smeha in šal ne manjka. Obiskovalci so ta pristop lepo sprejeli, najbolj pa jih je navdušil trenutek, ko so Amandusa prenesli na veter in mraz in je v tistem trenutku resnično močno zapihal veter, da je otresel cvetje bližnje jablane, ter igralce posipal s 'snežnim metežem'. Tega ni bilo v scenariju, nam ga je pa narava sama čudovito dopolnila. Po ogledu razstave likovnih del umetnice Mateje Oblak in pogostitvi je sledila pot do domačije V mlinu. Tam sta nas že težko čakala Olga in Janez, ki sta nam letos pripravila odličen domač kruh z zaseko. Poleg tega smo si ogledali tudi prikaz popravila grabelj. Preko strmega travnika, nas je ozka potka vodila naprej do Sivca in proti vrhu hriba, kjer nas je čakala samo še lahka pot na izhodiščno točko. Dan smo kar prehitro zaokrožili, vsaj tako se nam je zdelo, ker smo se skupaj res lepo imeli. Zaključna malica in popoldanski ogled utrdbe Rupnikove linije na Golem Vrhu pa sta dala piko na i. 

Veseli smo bili zadovoljnih obrazov in izrečenih čestitk za odlično organizacijo pohoda. Želimo si še veliko takih uspešnih dogodkov na Žirovskem Vrhu.

Fotografije so dostopne na FB strani

 

Utrinki iz lanskoletnega pomladanskega pohoda skozi Zalo 2017. Več fotografij...

 

 

Več fotografij pomladnega pohoda 2016 vam je na voljo na povezavi.

Tags: pohod skozi Zalo, , Žirovski Vrh, , Lucija Kavčič,, Ivan Tavčar, Pohodništvo, Medvedka Štefka, Mahovita medvedka, Zala