Praznik žetve

Praznik žetve 2018 

ZADNJI VIKEND V JULIJU :) 

 

 

Za nami je 20. Praznik žetve!

Veseli, da se je vse lepo in srečno izšlo, ter da smo bili zopet zmožni od sebe dati krasen program in pri obiskovalcih videti zadovoljne obraze.

Dogajanje se je pričelo že na četrtek, ko so sredi čudovitega gozda Zale na Žirovskem Vrhu zadoneli nežni zvoki gonga. Udleženci srečanja so se naužili lepe narave, se popolnoma sprostili ob zvokih gonga ter poslušali ptičje petje, ki je bilo vse bolj glasno. Sprva tiho, nato vse glasneje, so tudi ptice pomagale peti to sproščujočo melodijo. ''Bilo je nepozabno'', so nam povedale udleleženke.

Petkov večer se je pričel s premiero igre Ti očeta do praga, sin tebe čez prag, ki jo je zopet napisala Tončka Oblak. Humoristična a hkrati zelo življenjska zgodba o odnosih, ki se prenašajo iz generacije v generacijo. Kakor se boš ti obnašal do svojih staršev, tako se bodo tudi tvoji otroci obnašali do tebe. Zgledi vlečejo in se vlečejo skozi generacije naprej. Lepo število igralcev je doživeto prikazalo tiste stare čase, v katerih ni bilo samo lepo, ampak marsikdaj težko in naporno. Odlični amaterski igralci so poskrbeli, da se je prav vsak našel v vsebini in pritekla je tudi kaka solza. V igri je sodelovala tudi otroška folklorna skupina iz OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas. Po koncu igre se je nadaljevalo veselo vzdušje s Petkovo pumpo radija Veseljak in Aktual.

Sobota je postregla s kulturnim programom, pozdravom župana g. Milana Čadeža ter ponovitvjo igre,. Ples v nadaljevanju pa se je nadaljeval z ansamblom Trio Šubic ter skupino Kingston. Veselo vzdušje se je zavleklo proti jutru in mnogi kar nismo mogli domov, ker smo bili tako lepa druščina. 

Višek vsega je zagotovo bila nedelja, ko so se dogodki kar vrstili. V dopoldanskem času smo se z otroki odpravili proti mahoviti Medvedki Štefki, po t.i. Medvedkovi poti. Mala skupinica nadobudnežev s svojimi starši in starimi starši je uživala ob igrah gozdne pedagogike, ki jih je zanje pripravila Lucija. Postali smo pravi prijatelji in potem še celo popoldne preživeli skupaj ob dogajanju na Prazniku žetve. Kmalu po kosilu smo se lotili zabavnih kmečkih iger, kjer je skupina ''tastarih'' na tesno premagala ''tamlade'' in dokazala, da ni še za v smeti. Smeha je bilo kar za izvoz in toplo sonce je poskrbelo, da je bilo vzdušje še popolnejše. Za nagrade obeh skupin pa je poskrbela Avtohiša LOVŠE Kranj.

Sledil je kulturni program v katerem so nastopili: moška vokalna zasedba Zala, mladinska dramska skupina podjetniškega krožka iz OŠ Gorenja vas, harmonikar Denis Benedik ter odrasla folklorna skupina Zala. Zbrane jsta pozdravila predsednik društva Štefan Bogataj in poslanec, g. Žan Mahnič. Vzdušje v šotoru je bilo popolno, a še lepše se je bilo nato odpraviti proti njivi, kjer so pridne žanjice prikazale žetev po starem. V prepričljivih kostumih in z rekvititi iz časov začetka 20. stol. so obiskovalcem pričarali utrip tistega časa. Po žetvi je sledila mlačev in čiščenje žita. Po pridnem delu je že v tistih časih sledilo druženje in zabava. In tako je bilo tudi pri nas. Zabavo smo nadaljevali z ansamblom Galop, ki je popestril nedeljski večer in navdušil vse prisotne. Res so upravičeni zmagovalci Festivala viž v narečju v Škofji Loki! Program je vse dni v šopek povezovala Jana Jenko.

Vsekakor je potrebno izpostaviti, da je Žirovski Vrh eden redkih krajev, kjer so sposobni stopiti skupaj in pripraviti tako obsežen in velik dogodek. V pripravah, organizaciji in izvedbi sodeluje staro in mlado. Nikomur ni težko, saj se gre za dobro kraja in prepoznavnost Poljanske doline. S svojim trudom prispevajo veliko za razvoj turizma in prepoznavnost nasploh. Dober vas seže v deveto vas, pravijo, in to še kako drži v primeru Žirovskega Vrha. Poznajo nas že od vsepovsod in se nam pridružijo iz leta v leto. V naše neskončno zadovoljstvo pa je, da od nas odhajajo zadovoljni, da nam marsikdo seže v roko, se nam zahvali in čestita za vse kar pripravimo zanje. Veliko truda je potrebnega, da se izpelje taka prireditev in prav vsak od naših članov prispeva veliko svojega prostega časa v dobro prireditve. Naj še dolgo ostane tako! Prijateljstvo in dobra volja naj nas povezuje in nam prinaša srečo!

Več o društvu in dogajanju preberite TUKAJ

 

Dokaz, da je bilo dogajanje res pestro :)

 

 

Vabljeni na Žirovski Vrh tudi med letom, ko lahko obiščete sledeče destinacije:

- Rupnikova linija in utrdba Goli Vrh

- Gorenjevaški in Žirovski kolesarski krog

- Medvedkova pot

- Pot skozi Zalo ...

 

 

 

 

 

 

 

PARKIRANJE...

Na voljo vam je ogromno število parkirnih mest, saj se hrbet Žirovskega Vrha razprostira na velikih površinah. Šotor v dolžini 50 m se zdi pravi malček na velikem travniku.

 

 

 

DOSTOP DO PRIZORIŠČA PRAZNIKA ŽETVE...

Na povezavi (klikni) vam je na voljo zemljevid lokacije. Če želite navodila vpišite vašo začetno točko.

Iz smeri Gorenja vas, Žiri in Suhi dol so poti označene z oznakami ''Prireditev TD Žirovski Vrh''. Iz smeri Gorenja vas lahko sledite tudi oznakam za Goli Vrh in Rupnikovo linijo oz. Gorenjevaški kolesarski krog, ki vas prav tako pripeljejo do prizorišča.

Dogajanje poteka v vsakem vremenu, na voljo je velik šotor.

 

SPREMLJAJTE nas tudi Facebooku