Praznik žetve

Praznik žetve 2018 

 Za nami je 21. Praznik žetve na Žirovskem Vrhu, ki je prinesel veliko lepih nastopov, doživetij, prijateljstev in druženja.

Dogajanje se je pričelo že v petek, 27. julija, saj smo se člani TD Žirovski Vrh odločili, da izpeljemo tridnevno dogajanje, predvsem pa največji poudarek damo novi domači kmečki igri z naslovom ''Sosedovi imajo'', avtorice Tončke Oblak. Tako avtorica, kot tudi igralci v igro vložijo ogromno svojega časa, zato je bila njihova želja, da se igra premierno predstavi že v petek zvečer. Vse skupaj se je izkazalo za zelo pozitivno, kajti že na petek smo beležili lep obisk. Po končani igri so v kulturnem programu nastopili tudi člani Srbske folklorne skupine iz Vranja z njihovimi atraktivnimi plesi, ki so bili v teh koncih prvič videni v živo na odru.

Folklorna skupina Mladost iz Vranja

V največje veselje pa nam je bilo tudi to, da je vodja skupine Ana Stojković tu našla svoje korenine. V Gorenji vasi je namreč do leta 1972 živel njen praded. V njej je stalno gorela močna želja, da ji nekoč uspe najti ta kraj in morda še celo njegovo rojstno hišo. S pomočjo društva Slovensko-Srbskega prijateljstva iz Niša, ki je navezalo stik z nami, ji je to tudi uspelo.

Sobotni program je bil prav tako pisano obarvan, kot petkov, le da je šotor tokrat pokal po šivih. Publika je z zanimanjem spremljala predstavo, ki je tokrat pripovedovala o mogočnem kmetu in pohlevnem bajtarju. Četudi sta navzven čisto različna, pa bi kljub temu drug brez drugega težko shajala. Razmere časa so ju nevede prisilile v sodelovanje.  Kmet je potreboval številno delovno silo, bajtarji pa sredstva za preživetje. Razen vprežne živali je bilo potrebno veliko parov rok, da so se eni kot drugi lažje preživljali. Z blagovno menjavo in v obliki dela in pomoči so bili na koncu vsi zadovoljni. No, včasih se je primerilo, da je kje nastala tudi slaba volja. Vendar ni bilo druge rešitve, vse dokler se ni pričelo govoriti o prihajajoči industriji, ki je pobrala v svoje tovarne mnoge bajtarje in manjše kmete. Takrat pa so se časi spremenili. In ravno o tem teče zgodba, ki nas prepričuje, da je bilo življenje na podeželju tako kot danes, nemalokrat pa pestro tudi zaradi drobnih razprtij med kmeti in bajtarji. Za vse to pa so bili največkrat krivi otroci in, ne boste verjeli, tudi kure. Red je red, pa čeprav slab. Če pa se je v vso dogajanje vmešal še kak vaški posebnež, potem pa je završalo in zašumelo na dvoriščih obeh domačij. Njen zaključek pa je nosil v sebi bistvo: v življenju je predvsem treba odpuščati ter se ob kozarčku in pesmi znati poveseliti…saj nikoli ne veš koliko petkov te še čaka. Tako sta se petek in sobota lepo iztekla. Dogajanje pa se je odvijalo kar pozno v noč oz. jutro, ko so za ples igrali GADI. 

Lepi so bili tisti časi, ko so se ljudje med sabo še družili ob delu in je vse potekalo nekako bolj počasi. Tak vtis je dalo tudi nedeljsko dogajanje, ko so oder najprej otvorili ljudski godci in pevci. Lepa udeležba za prvo izvedeno srečanje, je organizatorje pozitivno presenetila. Vse tja do 14. ure je glasba izvajalcev iz različnih koncev Slovenije, navduševala obiskovalce. Sledil je prikaz žetve, mlačve in čiščenja žita ter ponovitev dramske igre. V poznem popoldnevu so se na odru še zadnjič predstavili člani folklorne skupine iz Vranja, ki so za nas pripravili posebno presenečenje. Zaplesali so namreč na slovensko ljusko glasbo in se naučili kar nekaj naših plesov. Seveda pa ni manjkalo tudi pravih tradicionalnih plesov iz Srbije. Prelepo popoldne so popestrili še citrarka Klara Peternelj, moška vokalna zasedba Zala, folklorna skupina Zala in posamezniki. Program je vse dni povezovala Jana Jenko. Da pa smo tridnevni praznik še lepše zaključili, so nam zaigrali Jurčki. 

Organizatorji so z izvedbo zadovoljni in predvsem veseli, da so zopet spravili pod streho tako veliko prireditev - največji dogodek v Poljanski dolini. Za prihodnje leto že imajo nekaj novih idej, med drugim morda izpolnijo tudi namig enega od obiskovalcev, ki je rekel, da to ni bil le Praznik žetve, marveč pravi tridnevni festival. Za vse, ki ga letos niste uspeli obiskati, pride prilika zopet zadnji vikend v juliju 2019.

Za ljubitelje dramske igre in predvsem domače, pristne zgodbe v poljanskem narečju, pa sporočamo, da bomo organizirali ponovitev igre ''Sosedovi imajo'' na dvorcu Visoko - Visoko pri Poljanah, v nedeljo, 2. 9. 2018 ob 16. uri. Že sedaj lepo vabljeni!

 

 

 

 

 

Več...

DOSTOP DO PRIZORIŠČA PRAZNIKA ŽETVE...

Na povezavi (klikni) vam je na voljo zemljevid lokacije. Če želite navodila vpišite vašo začetno točko.

Iz smeri Gorenja vas, Žiri in Suhi dol so poti označene z oznakami ''Prireditev TD Žirovski Vrh''. Iz smeri Gorenja vas lahko sledite tudi oznakam za Goli Vrh in Rupnikovo linijo oz. Gorenjevaški kolesarski krog, ki vas prav tako pripeljejo do prizorišča.

Dogajanje poteka v vsakem vremenu, na voljo je velik šotor.

SPREMLJAJTE nas tudi Facebooku

 

PARKIRANJE...

Na voljo vam je ogromno število parkirnih mest, saj se hrbet Žirovskega Vrha razprostira na velikih površinah. Šotor v dolžini 50 m se zdi pravi malček na velikem travniku.